Fakultet za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli  već nekoliko godina na osnovu ostvarene suradnje, svojim studentima, nudi mogućnost studiranja u Kassel-u u Njemačkoj, kao i ljetnu (radnu) pauzu u Americi. Studenti to maksimalno koriste i prezentiraju naš Fakultet u lijepom svjetlu, ali se vraćaju zadovoljni i ispunjeni pozitivnom energijom i novim idejama.

Ove godine Fakultet za Tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli omogućio je svojim studentima novu, drugačiju vrstu studija kroz ljetnu školu, a kroz Erasmus + projekat u suradnji sa Univerzitetom u Kassel-u , Njemačka, na čelu sa idejnim tvorcem, prof.Armin Kibele.

Naime, na ovogodišnjoj drugoj po redu “Međunarodnoj ljetnoj školi sportske nauke i tjelesnog odgoja Kassel 2024”,

“International Summer School of Sport Science and Physical Education Kassel 2024”

IS4PE 2024

deset naših studenata: Adna Hadžiabdić, Almedin Rustemi, Almina Halilović, Damira Brčanović, Dejan Divković, Ena Baltić, Edin Bilalić, Faris Bašić, Ilma Tutnjić i Mirza Aljić dijelilo je klupe sa još cca 40 studenata iz Portugala, Njemačke, Španije, Finske, Brazila, Kolumbije, Slovačke, Kanade i Škotske.

U periodu od 19.08.2024. do 30.08.2024. godine svi studenti su imali mogućnost pratiti dva odabrana Kursa na engleskom jeziku iz oblasti Psihomotorike, Biomehanike, Plivanja, Plesova, Fitnessa i Aktivnosti u prirodi, i to jedan u prijepodnevnim satima od 9-12, a drugi u poslijepodnevnim satima od 14-17 sati.

Naravno izuzev edukacije i nastave organizovane su razne druge aktivnosti u slobodno vrijeme, izleti i druženja, u kojima su mogli uživati i opuštati se od struke i nauke studenti i profesori zajedno.

Dva naša profesora, Amra Nožinović Mujanović i Edin Mujanović, su bili uključeni u realizaciju nastave, što je doprinjelo europskoj identifikaciji nastavnog osoblja Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Uz njih su nastavu izvodili još i prof. Tomohiro Gonjo sa Heriot-Watt Univerziteta u Škotskoj, prof.David Behm iz Kanade sa Memorial University of Newfoundland , prof. Armin Kibele iz Njemačke , prof. Susana Soares i prof.Ricardo Fernandes iz Portugala sa Univerziteta u Portu .

Izuzev što smo kao Fakultet sretni i ponosni na učešće naših studenata i profesora, zadovoljni smo i zahvalni novim uspostavljenim oblicima suradnje sa Univerzitetima koji su bili dijelom ovoga projekta. S toga u budućnosti očekujemo ponuditi nove prilike našim studentima i nastavnicima.

Želimo ostati prepoznatljivi kao Fakultet koji brine i pruža stručno i naučno znanje, ali i brine o općoj kulturi naših studenata.

Smatramo da iskustva i usavršavanje stranog jezika, nadogradnja komunikacije, rad i odgovornost, povijest i znamenitosti, nova prijateljstva kao i mnogo čega drugoga ostaje kao neizbrisiv trag u životu naših studenata.

Uspomene je jako teško prepričati ali možda slike dočaraju dio atmosfere.

Više o IS4PE možete pogledati i na stranici:

https://www.uni-kassel.de/fb05/fachgruppen-und-institute/sport-und-sportwissenschaft/training-und-bewegung/kongresse-und-tagungen/international-summer-school-of-sport-science-physical-education-2024

 
Translate >>