Univerzitet u Tuzli

Fakultet za tjelesni odgoj i sport

Društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine-Podružnica Tuzla

Društvo psihologa Brčko Distrikta BiH i

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli

Pozivaju vas na

PREZENTACIJU PRIMJENE CRD SERIJE (KRONOMETRIJSKI TESTOVI KOGNITIVNIH FUNKCIJA) U SPORTU

Prezentaciju će održati doktor Mirko Drenovac, autor CRD serije i Snežana Vujanović, dipl.psiholog iz Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta Novi Sad, dana 19.2.2016. na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli sa početkom u 14 h. Prijava zainteresovanih se vrši na e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli., do 18.02.2016. godine.

Šta je to CRD serija?

CRD serija kognitivnih testova jedinstven je informatički sistem za kronometrijsko mjerenje niza kognitivnih i psihomotornih funkcija koji se već više od 40 godina koristi u psihološkoj dijagnostici i selekciji ispitanika na različitim područjima (u školstvu, vojsci, policiji, prometu, sportu i dr.)

Za razliku od klasičnih psihologijskih testova, testovi CRD serije osim mjerenja parametara konvergentnog induktivnog mišljenja, spacijalne vizualizacije, vizualne orjentacije, učenja i pamćenja, operativnog mišljenja, reakcije na podražaje i drugih, daju informaciju i o dinamičkim osobinama mjerenih kognitivnih funkcija kao što su: brzina, stabilnost, snaga (izdržljivost) i pouzdanost odvijanja kognitivnih funkcija te funkcionalnim smetnjama u mentalnom procesiranju.

Testove CRD serije moguće je višekratno ponavljati na istom ispitaniku pa su isti pogodni za praćenje fluktuacije efikasnosti i promjena dinamičkih značajki mentalnog procesiranja ispitanika pod utjecajem različitih faktora.

Autori će prenijeti vlastita iskustva s primjenom CRD serije kognitivnih testova, te demonstrirati kako nam CRD serija može pomoći pri različitim ispitivanjima (prepoznavanje sklonosti i talenata za pojedina sportska ili profesionalna usmjerenja, kontinuirano praćenje promjena kognitivnih funkcija u različitim situacijama kao što su utjecaj lijekova, maligne bolesti i dr.).